Kistorgel

Datum: 28 augustus 2012 door Admin

Het Arcade Ensemble maakt gebruik van een kistorgel tijdens haar concerten in de Grote Kerk Naarden . Deze wordt beschikbaar gesteld door Wim Wijting van Kistorgel International. Maar wat is eigenlijk precies een kistorgel?

Een kistorgel of positief is een klein pijporgel dat de vorm heeft van een kist. Het voordeel van een kistorgel is dat het relatief gemakkelijk te transporteren is (hoewel groter dan een portatief) en daardoor bijvoorbeeld in een orkestopstelling te plaatsen valt. Dan heeft de organist optimaal contact met dirigent en andere musici, anders dan wanneer de organist ver weg op een balkon aan de andere kant van de kerk zit. Kistorgels worden veel gebruikt in het barokke continuospel, en dan met name bij kerkelijke muziek, bijvoorbeeld in de passies, missen en cantates van Johann Sebastian Bach.

Kistorgel International verzorgt de verhuur en het transport van het kistorgel voor concerten van het Arcade Ensemble. Eigenaar van het bedrijf is Wim Wijting, zelf ook organist. Daarnaast kan hij een orgel of clavecimbel stemmen, bij concerten is dat handig, dan kan de organist of klavecinist zich concentreren op de muziek. Het orgel is gebouwd door Henk Klop in 2007. Bij hem is Wim Wijting ook in dienst geweest en heeft hij het vak van stemmen geleerd.

Klik hier om meer te lezen over Kistorgel International.