Programma ‘Arcade Ensemble: Close Up’

Datum: 11 juni 2012 door Admin

Hieronder treft u het gedetailleerde programma aan van het première concert ‘Arcade Ensemble: Close Up’. De uitvoering van dit concert heeft plaatsgevonden op zondag 10 juni 2012 in de Grote Kerk Naarden.

Voor meer informatie over het programma van dit concert, kunt u contact opnemen met het Arcade Ensemble.

B. Marini (c.1594-1665)

Sonata in Eco con tre Violini

Uit: Opus 8, Sonate, symphonie, canzoni, passemezzi, baletti, corenti, gagliarde e retornelli. Per ogni sorte d’instrumenti. Venetië, 1626

Het begin van de zeventiende eeuw is een spannende tijd voor de klassieke muziek: de instrumentale muziek is net geboren. De viool is nog niet zo lang uitgevonden en nu moet ook de viooltechniek ontwikkeld en ontdekt worden: Wat kan er allemaal op een viool? De Italiaanse componist Biagio Marini speelde daarin een belangrijke rol.
Zijn bladmuziek werd uitgegeven in Venetië: in deze bruisende handelsstad, waar culturen elkaar ontmoetten en ver verwijderd van de regels van de paus werd er een hoop geëxperimenteerd en uitgeprobeerd op het gebied van instrumentale muziek.

Deze sonate komt uit een bundel met uiteenlopende instrumentale genres: sonates, canzones, diverse danssoorten…..én zoals hij zelf zegt: ‘con altre curiose & moderne inventioni’.

G. Ph. Telemann (1681-1767)      

Concerto in G-dur für vier Violinen ohne Baß:
TWV 40:201

Largo e staccato
Allegro
Adagio
Vivace

Dit stuk heeft een vrij uitzonderlijke bezetting, en het is interessant om te zien hoe de melodie verspringt van de ene naar de andere viool. Doordat de vier violen in dezelfde ligging spelen en hetzelfde timbre hebben, zijn de dissonanten extra wringend en dat weet Telemann goed te benutten!

H. I. F von Biber (1644-1704)    

Fidicinium Sacro-Profanum:
Sonate nr. 5 in C groot
Sonate nr. 3 in d- klein

Nog geen zestig jaar na de echo sonate van Marini is de instrumentale muziek al tot enorme volwassenheid gegroeid. Twee altviolen voegen zich bij ons voor deze meerstemmige rijkdom. Alle vijf de stemmen zijn gelijkwaardig en de contrasterende thema’s worden prachtig tegen elkaar uitgespeeld en afgezet.

De titel ‘Fidicinium Sacro-Profanum’ duidt erop dat de muziek zowel in de kerk als aan het hof gespeeld kan worden. In deze muziek heeft Biber op prachtige wijze deze twee werelden weten te verenigen.

G. F. Händel (1685-1759)          

Concerto Grosso:
Op. 6 nr. 2 in F-groot

Andante Larghetto
Allegro
Largo
Allegro ma non troppo

Gecomponeerd in Londen, 1739

C.P.E. Bach (1714-1788)     

Sinfonia voor strijkers: Wq 182 nr. 1 in G / H657*

Allegro di molto
Poco adagio
Presto

Gecomponeerd in Hamburg, 1773 (in opdracht van Baron van Swieten)

*Performing parts based on the critical edition Carl Philipp Emanuel Bach: The Complete Works (www.cpebach.org) were made available by the publisher, the Packard Humanities Institute of Los Altos, California.