Arcade Ensemble ziet huidige economische tijdsgeest als muzikale uitdaging.

Datum: 24 mei 2012 door Admin

Het Arcade Ensemble is een nieuw Nederlands orkest dat zich onderscheidt door klassieke muziek op innovatieve en verrassende wijze tot leven te brengen.  In meerdere opzichten. De recente overheidsbesparingen in de Nederlandse kunst- en cultuursector zijn een bron van inspiratie gebleken voor de oprichting van dit orkest.

Een orkest starten in de huidige economische tijdsgeest vraagt om lef en visie. Het Arcade Ensemble is ontstaan vanuit de bedrijfsmatige gedachte dat het orkest in Nederland alleen financieel succesvol kan zijn wanneer het zich richt op de behoefte van haar publiek. De speciale aandacht voor deze behoefte is tot uiting gekomen in een unieke concertprogrammering. Het aantrekken van de juiste  personen uit het bedrijfsleven voor de bedrijfsvoering en een pilot concert in het najaar van 2011 hebben uiteindelijk geleid tot de oprichting van het Arcade Ensemble.

De ontwikkeling van een hechte samenwerking met het bedrijfsleven en particulieren is voor het Arcade Ensemble een logische maar ook belangrijke keuze geweest. Om financieel gezond te blijven, zonder aanspraak te maken op overheidssubsidies, streeft het orkest ook in diverse samenwerkingverbanden naar het doelgericht bedienen van specifieke publieksgroepen in Nederland. Het orkest kan eenvoudig variëren in haar bezetting en programmering waardoor het zich makkelijk aanpast aan de wensen en eisen van haar samenwerkende partners.

De eerste vruchten daarvan worden nu geplukt: het doelmatig organiseren van concertseries waarmee het Arcade Ensemble de drempel tussen haar musici en het publiek merkbaar wil verlagen. Het orkest heeft inmiddels vijf concerten geprogrammeerd in de Grote Kerk Naarden waarvan het eerste concert op zondag 10 juni a.s. om 15.30 uur plaatsvindt. Ook werkt het Arcade Ensemble, samen met een gerenommeerd Nederlands bureau aan de laatste fase van een trainings- en opleidingsprogramma voor leidinggevenden. De start van dit unieke programma zal naar verwachting nog deze zomer plaatsvinden.

De artistieke leiding van het Arcade Ensemble ligt in de handen van dirigent Chris Pouw en concertmeester Femke Huizinga. De orkestleden zijn jonge, recent afgestudeerde musici van conservatoria in Nederland en het buitenland. Het bestuur van het Arcade Ensemble is verantwoordelijk voor de zakelijke leiding. De bestuursleden, alle uit het bedrijfsleven, begeleiden en ondersteunen de artistieke leiding en de orkestleden bij de realisatie van de ambitie en doelstellingen van het ensemble. Meer informatie over het Arcade Ensemble is beschikbaar op de website: www.arcadeensemble.nl.